Theologie – Dit bijzondere boek is geschreven door Jonathan Sacks, een Rabbijn die in de serie ‘Verbond en dialoog’ de 5 boeken van de Thora bespreekt. Een aanrader van mijn vader. Dit boek biedt iets anders dan het soort exegese zoals ik het ken uit de gereformeerde traditie waarin ik ben opgegroeid. Sacks leest de Thora uiteraard met een totaal andere bril op. Hij stelt vragen waar ik nooit aan gedacht had, en legt verbanden die ik nooit had gezien. Hij vraagt zich bijv af: als de Thora het wetboek is, waarom begint de Thora dan niet met het eerste gebod, maar met de schepping van de wereld, de mens en wat er daarna gebeurde? Op wat voor manier is de mens, man én vrouw, beeld van God – elk op hun eigen manier? Wat brengt Adam ertoe om zijn vrouw de eigennaam Eva te geven, op dat specifieke moment dat hen beiden confronteert met de gevolgen van hun ongehoorzaamheid?
Op blz 261-279 wordt het fascinerende verhaal toegelicht over Jozef, zijn vader en zijn broers. Zijn broer Juda – die Jozef heeft verkocht, maar Benjamin later met zijn eigen leven beschermt – maakt een tesjoeva door: hij erkent schuld, toont berouw en verandert: de eerste boeteling in de Thora. Geheel in tegenstelling tot zijn 3 oudere broers. Vader Jacob heeft dus een belangrijke reden om niet de oudsten, maar juist Juda de verantwoordelijkheid te geven voor Benjamin. Lees het en verwonder je!
‘De Thora onderzoekt voortdurend de menselijke vrijheid, het grootste geschenk dat God aan de mens heeft gegeven en ook het noodlottigste, want vrijheid kan worden gebruikt en misbruikt. Vrijheid kan leiden tot de hoogste hoogten en de diepste diepten: tot liefde of haat, tot mededogen of wreedheid, tot vriendelijkheid of geweld. Alle thoraverhalen vloeien hieruit voort.’
314 Blz. Uitg. Skandalon, 2020.